FREE ADMISSION

Island - del 3

I juni 2023 var vi på Island. Vi havde 10 dejlige dage hvor vi kørte rundt i en Mitsubishi Eclipse Cross 4WD. Her er et udpluk af vores køretur rundt på øen.


Dag 5 på Island.

5. dag kørte vi fra Hotel Edda Egilsstadir og det første vi så var Rjükandafoss, vi stoppede ikke, men kørte blot forbi. Første stop var det store vandfald Dettifoss og Selfoss, som ligger tæt på. Fra de 2 vandfald kørte vi til Hljóðaklettar, som kaldes "Ekkoklipperne". Det  er en samling basaltsøjler, der ligger i alle retninger og skaber unikke formationer.  Næste stop var Ásbyrgi kløften, der er en imponerende kløft, som er 3,5 kilometer lang og 1,1 kilometer bred. I Húsavík fik vi handlet og tanket op, inden vi kørte mod vores overnatningssted på en hestefarm ca. 20 km syd for Húsavík.


Her er billeder fra nogle af de steder vi så på 5. dagen. 

Billede fra køreturen fra Egilsstadir til Dettifoss.

Billede fra Dettifoss og  Selfoss.

De to store vandfald, Dettifoss og Selfoss, ligger ikke langt fra hinanden, og er bestemt et besøg værd. Dettifoss er efter sigende det kraftigste vandfald i Europa og det største vandfald på Island. Med op mod 500 kubikmeter vand strømmende over klippekanten i sekundet, kan du mærke suset når du er i nærheden af det, og på lang afstand kan du faktisk se gigantens vandstøv tordne sig op i luften.
Fortsætter man fra Dettifoss ned langs floden sydpå, kommer man til Selfoss, som er endnu et imponerende vandfald. Selfoss bliver ofte overset på trods sin 100 meters bredde og 11 meter høje fald.

Video fra Dettifoss og Selfoss.

Hljóðaklettar eller "Ekkoklipperne" er en samling basaltsøjler, der ligger i alle retninger og skaber unikke formationer og buede huler, der er kendt for at skabe uhyggelige ekkoer og efterklang.

Beliggende ved indgangen til Vesturdalur, i Vatnajökull National Park, har Hljóðaklettar området to markerede vandrestier, der starter fra pladsens parkeringsplads. Den ene (en sti markeret med blåt) er en 1 km let spadseretur, der tager cirka 30 minutter, mens den anden (markeret rød) er en udfordrende cirkel rundt om området, der anslås at tage 2 timer at gennemføre.

Vi tog den røde rute.


Her er nogle billeder fra Hljóðaklettar.

Ásbyrgi kløften.
Ásbyrgi er en imponerende kløft, som er 3,5 kilometer lang og 1,1 kilometer bred. Den hesteskoformede kløft ligger i Jokulsargljufur nationalpark, kun 50 kilometers kørsel fra Husavik. Det antages at kløften blev formet under sidste istid for 8 til 10 millioner år siden, efter et katastrofal gletsjerspring, der er en pludselig opstået oversvømmelse fra en gletsjer, som ofte sker på grund af et vulkanudbrud under selve gletsjeren.

Når du ankommer til kløften, vil du hurtigt blive betaget af de 100 meter høje klippefacader som tårner sig op i området. Der er lavet adskillige stier, som snor sig igennem kløftens tætte skove – noget som man sjældent ser på Island.


Her er nogle billeder fra Ásbyrgi kløften.

Video fra Ásbyrgi kløften.

Billeder fra køreturen til Húsavík og fra vores overnatningssted på en hestefarm, der hedder Hof Garður og som ligger omkring 20 km syd for Húsavík.

Et par videoer fra Hestefarmen Hof Garður.

Den første viser hvordan nabogårdens køer selv går hjem for at blive malket. Den næste nogle af hestene på hestefarmen.

Dag 6 på Island.

6. dag  skulle vi på Hvalsafari fra Húsavík. Vi havde en fin tur hvor vi så en del pukkelhvaler. Efter Hvalsafari turen var vi rundt i Húsavík, for at se det mest spændende steder. Vi så bl.a.  Húsavíkurkirkja som er en trækirke, der er bygget i 1907 samt Hvalmuseet.


Her er billeder fra nogle af det vi oplevede på 6. dagen. 

Billeder fra snescooterturen på Vatnajökull.

Video med Pukkelhval.

Billeder fra Húsavík kirke.

Billeder fra Húsavík havn og hvalmuseet.

Billeder fra Hestefarmen Hof Garður.

Video fra Hestefarmen Hof Garður.