Svømning

For mange mange år siden ... skulle jeg i sommerferien lære at svømme. Det foregik ved det idyliske fiskerleje Lundeborg på Sydfyn. Dengang var der ikke nogen svømmehal i nærheden, så svømmeundervisningen foregik selvfølgelig i det dejlige varme havvand. Det lykkedes ikke at lære at svømme den sommer, jeg var kun til undervisning første gang, vandet var alt for koldt. (den følgende sommer lærte jeg at svømme).
Mange år senere startede jeg med at gå til baby-svøm sammen med min søn. Det viste sig hurtigt, at det var noget for ham og da han trænede mest, svømmede han 5 gange 2 time om ugen på første-holdet i Triton, Ballerup. Min datter fik også smag for svømning og hun svømmede 2 - 3 gange om ugen også i Triton. På trods af lidt meget kørsel frem og tilbage mellem hjemmet og diverse svømmehaller på Sjælland, var det alletiders at være sammen med de unge svømmere.
Jeg svømmer også en del og har bl.a. svømmet 10 km 2 gange, 11 km og 12 km 1 gang ved "Danmark svøm langt stævner" i East Kilbride i Ballerup. En anden speciel event er "Christiansborg Rundt", som er en lille svømmetur på 2 km rundt om Christiansborg. Dette herlige arrangement deltog  jeg i første gang  2006, det var også første år det blev gennemført.  Jeg har desuden deltaget i 2007, 2008, 2010, 2012, 2013, 2014, 2016, 2017 & 2021. I 2021 fik jeg den store ære at svømme med en guld badehætte med 10 års jubilæum påtrykt. Jeg fik desuden en hyldest af de andre svømmere, der var i mit heat, det var en stor oplevelse. De seneste par år har jeg prioriteret Aquabike DM højere end Christiansborg Rundt, de ligger desværre i samme weekend.

Svømning fra Asien til Europa


I Juli 2010 deltog jeg i en konkurrence hvor man svømmer fra Asien til Europa, så nu kan jeg kalde mig certificeret "Cross-Continental Swimmer". Det foregik i Bosphorus Strædet i Istanbul, Tyrkiet. Konkurrencen arrangeres og afvikles af den tyrkiske olympiske komite og det er dem der afgør, om man kan deltage.

Læs mere her.

DM Openwater 5 KM Masters, Amager Strandpark.


Fredag d. 17. august 2012 var en fantastisk dag for mig. Jeg blev dansk mester i åbentvandsvømning på 5 KM Masters. Efter en sædvanlig dag på arbejde i SDC, tog Lisbeth og jeg til Amager Strandpark, hvor jeg gjorde klar til at deltage i mit første DM i åbent svømning. Det var lidt sjovt at starte i et felt, som også inkluderede vores tidligere verdensmester Jacob Carstensen (400 m fri svømning ved VM på kortbane i 1997). Det var en lidt hård tur, selvom vi var meget heldige med vejret. Undervejs fik jeg krampe 5 gange, men med min refaring bl.a. fra svømningen over Bosphorus Strædet i Istanbul, gjorde at jeg bare fortsætte på trods af smerterne. Men tilbage til løbet, hvor dommerne valgte at vi skulle svømme syd-om, så de 3 KM af distancen fra Helgoland og til den sydlige indsejling til Amager Strandpark var i modvind og modstrøm. Bortset fra krampen gik det godt og jeg holdt som sædvanlig samme fart hele vejen. Efter jeg kom i mål og vi havde siddet et stykke tid og snakket kom resultatet! Hvor overraskende, jeg var blevet dansk mester i 5 km openwater Masters 55-59 år.


Her er et billede af vinderen og medaljen:

Svømning over Øresund, fra Helsingør til Helsingborg.


Lørdag d. 1. september 2012 var vi 13 personer, der svømmede de godt 4 km over Øresund fra stranden ved Kronborg og til Kallis i den nordlige del af Helsingborg. Det var 9 svenskere, 1 finne, 1 kanadier og 2 danskere. Den hurtigste svømmede over på den utrolige hurtige tid på 1 time og 7 minutter. Jeg svømmede over på 1 time og 40 minutter. Ifølge den anden dansker Kreesten's GPS måling, svømmede vi mindst 5 km.

Her er alle deltagerne, arrangøren Manne og en af hjælperne:

Nedenfor er en beretning fra Helsingborg Dagblad:


Helsingborg. – Gammal är äldst och jag vann på rutin och bättre sikte. Jag simmade rakt mot målet medan andra tappade tid när de försvann med strömmen söderut.
Petri Immonen, 51 år från Klippan, skrattar gott och skämtsamt åt sina medtävlare. Han vann klart årets upplaga av Öresundssimningen, som avgjordes på lördagen med start vid Kronborg i Helsingör och mål vid Kallis i Helsingborg.
Han avverkade den drygt fyra kilometer långa sundssimningen på en timme och sju minuter.
– Det var i stort en timme snabbare än i fjol. Fast då hamnade jag på grund av strömmar vid Sofiero. Nu kom jag rakt, säger han.
Tvåa i lördagens simning blev Ludvig Nilryd, 31, från Ystad som var tre minuter efter segraren i mål.
– På slutet siktade jag på fel landmärke och kom för långt söderut innan jag kunde vända upp mot målet igen. Där förlorade jag värdefulla minuter, säger han.
Petri Immonen och Ludvig Nilryd hoppade tillsammans med ytterligare elva simmare i Sundet vid Kronborg strax efter halv nio på lördagsmorgonen.
– De yttre betingelserna var perfekta med svaga strömmar och vindar samt låga vågor mot målet i Helsingborg. Dessutom var det varmt i vattnet, säger Petri Immonen.
Första halvan i Sundet avverkades i bra tempo där simmarna till största delen höll samman i en eller några grupper.
– Vi fick ta hänsyn till ett par stora fartyg som passerade men det var inget som direkt störde simningen, säger Ludvig Nilryd.
Under andra delen ökade tempot i takt med att simmarna såg hur det hägrande målet närmade sig, simtag för simtag.
– Det gällde att hitta riktmärken så simningen blev så rak som möjligt. Det är annars lätt att drivas med i vågorna och strömmarna även om de är svaga, säger Petri Immonen som satsade på ett riktmärke på Kallis tak.
Ludvig Nilryd valde ett annat tak.
Ett som låg nere i hamnen i Helsingborg. Han började driva mot söder.
– Jag upptäckte mitt dilemma och kom till slut rätt. Men då hade redan en segrare korats. Nu är jag revanschsugen, säger Ludvig Nilryd som tog andraplatsen tre minuter före trean Mattias Nilsson.
Två tjejer kom till start och snabbast av tjejerna var Ariane Laplante Lévesque, bosatt i Köpenhamn.
– Jag har tidigare deltagit i Vansbrosimningen och tyckte det här var en kul grej. Får jag tillfälle kommer jag tillbaka till Öresundssimningen ett annat år, säger hon.
För ett nytt tävlingsår blir det. Det har arrangören Manne Lorentzon redan bestämt.
– Det här var andra gången som jag arrangerade den här traditionella simtävlingen med anor från 1800-talet. Nästa år ska jag slimma organisationen och marknadsföra Sundssimningen bättre. Kanske med hjälp av lokala triathlon klubbar, säger Manne Lorentzon.

Tommy Bergströmtommy.bergstrom@hd.se

DM Openwater 5 KM Masters, Aalborg.


Lørdag d. 6. september 2014 vandt jeg for 2. gang DM 5 km openwater for Masters, som denne gang foregik i Aalborg.

Her et billede af vinderen og medaljen:

Lørdag d. 12. august 2017 vandt jeg for 1. gang det Nordiske Mesterskab i 3 km openwater for Masters, som foregik i Middelfart Marina.


Her et billede af vinderen med medaljen: